lauantai 25. elokuuta 2012

Vinkkejä Lontooseen matkustaville


Itse en ole paljon mainitsemisen arvoista viime aikoina tehnyt, ja Manun peli on puoliajalla, joten ajattelin olla kerrankin hyödyksi. Tiedän muutamankin ihmisen, jotka tänne ovat lähiaikoina matkaamassa, joten listaan tässä nyt ihan yhteisen hyvän nimissä muutaman vinkin. Jos et siis suunnittele reissua Lontooseen, kannattaa lopettaa lukeminen tämän lauseen perässä olevaan pisteeseen. Esitettävät näkemykset ovat omiani, eivätkä sisällä minkäänlaista totuuspohjaa. En ota vastuuta pilalle menneestä reissusta.

Lennot

Lontooseen pääsee ainakin Norwegianilla, British Airwaysilla ja Finnairilla. Finnair maksaa usein saman verran kuin matkat kuuhun. Norwegianilla voi oikeaan aikaan ostamalla päästä hyvinkin halvalla, mutta se lentää Gatwickille, josta matkat keskustaan tulevat kalliimmaksi kuin Heathrowlta. Itse olen suosinut BA:n lentoja. Lento on Norwegiania kalliimpi, mutta lento tulee Heathrowlle ja matkatavaroita saa tuoda pari kiloa enemmän. Veikkaisin myös, että painorajoituksista pidetään vähemmän kiinni, mutta tämä on puhdas arvaus.

Majoitus

Itselläni on kokemusta yhdestä hotellista ja yhdestä hostellista, joten hirvittävän vahvalla pohjalla nämä neuvot eivät ole. Kilpailu Lontoossa on kuitenkin melko kovaa, joka on johtanut siihen, että sitä "femmalla Buckinghamin Palatsiin"-tarjousta voi olla vaikea löytää. Lähellä keskustaa asuminen on luonnollisesti kalliimpaa, mutta metroverkosto on niin hyvä, että ottamalla majoituksen hyvän metrolinjan varrelta, voi säästää ihan kivasti. Varsinkin hostellien hinnat liikkuvat niin lähellä toisiaan, että neuvoni on keskittyä enemmän sijaintiin kuin hintaan. Majoittuu sitten miten tahansa, suosittelen tekemään sen silti zone kakkosen sisällä. Ulkopuolelta matkustaminen tulee kalliimmaksi (ja vie aikaa). Zonet näkee helposti metrokartasta.

Matkustaminen


Taksit eivät ole mitään järkyttävän hintaisia, mutta pidemmällä matkalla ne saattavat tulla melko kalliiksi. Julkinen liikenne on kuitenkin erinomainen, joten suosittelen panostamaan Oyster cardin ostoon heti ensimmäisen metroaseman osuttua kohdalle. Osteri on käytössä vielä helsinkiläistä matkakorttia helpompi, sillä leimauslaitteissa ei ole numeroita, joten ikinä ei tarvitse tietää missä on, kunhan saldoa tai aikaa on jäljellä. Bussista näkee maisemat, mutta ne ovat varsinkin ruuhka-aikaan tuskaisen hitaita, joten suosittelen matkustamiseen metroa. Metrokartta on uskomattoman simppeli, kunhan tietää mihin ilmansuuntaan on menossa. Opasteet on näet useimmiten laitettu ilmansuunnan mukaan (esim. Southbound Circle line). Ainoa asia, jossa voi mennä vikaan on se, että laiturille ensimmäisenä tuleva juna ei välttämättä ole se oikea. Tähän ongelmaan törmää harvoin, mutta esim. juuri Circle Linen kohdalla tähän ajoittain törmää. Ongelman välttää kuitenkin lukemalla valotaulusta mikä juna sieltä on ensimmäisenä tulossa, tai katsomalla junan keulassa lukevan pääteaseman. Jos käytät metroa, muista seisoa rullaportaiden oikeassa laidassa. Jos et seiso, saat huudot, tai kohtaat väkivaltaa.

Nähtävyydet


Isot ja kuuluisat museot ovat ilmaisia (ellei mene katsomaan jotain erikoisnäyttelyä), hienoja ja hyviä. Postikorteista tuttuja näkymiä Lontoo on toki pullollaan ja niitä varten on tarjolla lukuisia kiertoajeluita, joista yksi starttaa esim. Madame Tussaudsin vierestä. Tussaudsissa en ole ikinä käynyt, koska olen varma, että siirtyessämme Mad Maxista tuttuun todellisuuteen, voimme jälkikäteen osoittaa sivilisaatiomme alamäen alkaneen hetkestä kun kävimme katsomassa vahapatsaita julkkiksista. Huhujen mukaan se myös maksaa ihan helvetisti. En välttämättä nähtävyyksiä varten maksaisi muutenkaan kiertoajelusta, vaan hyödyntäisin edellisessä kohdassa ostamaani Osteria, ja matkustaisin punaisen bussin yläkerrassa maisemia katsellen. Näin voit myös jäädä pois kyydistä nähdessäsi jotain käymisen arvoista.

Tipit


Ravintoloissa ja takseissa on ihan hyvä jättää se joku 10 prossaa, niin ei saa turpaan. Pubeissa ei tarvitse jättää. Mm. tippien takia on myös hyvä kantaa jonkin verran käteistä mukana. Kortilla maksamiseen on myös usein esim. femman raja tai se maksaa muuten vaan punnan, joten ei kannata luottaa pelkkään korttiin.

Ohjelma


Ohjelmaa ja tekemistä on Lontoo täynnä. Itä-Lontoossa käymistä suosittelen lämpimästi. Jos tykkää hipsteri-meiningistä on Brick Lanen seutu ehdottomasti käymisen arvoinen. Puistot ovat hyvällä säällä todella kivoja, ja lainaamalla Barclays-pyörän, pääsee vauhdin huuman kokemaan myös varsin halvalla. Liikenteen seassa pyöräillessä kannattaa kuitenkin huomioida, että autot ajavat väärällä puolella tietä ja vuonna 2010 100000 pyöräilijästä loukkaantui vakavasti 0,26. Timeout.com on sivusto johon on listattu maksullisia sekä ilmaisia tapahtumia ympäri Lontoota. Ns. isoja keikkoja on tarjolla todella usein ja lippuja voi katsoa mm. osoitteista seatwave.com, ticketmaster.co.uk ja boxoffice.co.uk. En kuitenkaan tiedä miten lippuja myydään ulkomaille, joten ne kannattaa hommata joko paikallisten kautta, tai paikan päällä esim. craigslist.co.uk:sta tai gumtree.comista hustlaamalla. Paikan päältäkin voi toki yrittää. Jalkapallo-otteluihin lippujen ostaminen on täyttä helvettiä, joten matkatoimistojen kautta hommaamista ei ainakaan niiden kohdalla kannata unohtaa. Näytelmä- ja teatterilippuja myydään joka paikassa, jossa on turisteja, ja kaikkialla vielä ”puoleen hintaan”, joka onkin saanut minut usein miettimään, että missä niitä lippuja myydään täydellä hinnalla.

Turvallisuus


Lontoo on todella turvallinen kaupunki, ainakin jos pysyy keskustan alueella. Etelässä nyt joku saa ajoittain puukosta, mutta eipä sinne perusturistilla mitään syytä olekaan mennä. Turvakameroita (CCTV) on Lontoossa joka ikisessä taksissa, bussissa, metrossa, junassa, lyhtypylväässä, puussa (oma suosikkini), talon katolla, porttikongissa, jne, joten vaikka tuntisit olevasi yksin, suojelee isoveli sinua silti. Osittain varmasti juuri tästä syystä pelkällä maalaisjärjellä selviää mainiosti. Taskuvarkaita kannattaa toki pitää vähän silmällä, mutta muuten Helsingin keskustan perjantai-ilta on moninverroin Lontoon keskustaa pelottavampi.
 
Kuinka päästä tunnelmaan?

Uppopaistamalla pieneksi jääneet uimashortsit ja syömällä ne Rainbow-ranskalaisten kanssa (oikeat Fish n’ Chipsit maistuvat ihan yhtä perseeltä), kuuntelemalla The Jamin Going Underground-kappaleen, katsomalla elokuvan Atonement (katsoin vähän aikaa sitten, oli hyvä), kuvailemalla jotain sanalla brilliant (sanaa voi käyttää mihin tahansa, eikä se tarkoita oikein mitään) ja menemällä suihkuun vaatteet päällä (tänäänkään ei ole satanut kuin 5 kertaa).

Lontooseen muuttaville

Mikäli ihastut Lontooseen niin paljon, että päätät muuttaa pidemmäksikin aikaa, on esim. intolondon.com hyvä osoite asunnon hommaamiseen (sitä käytin itse). Hakemus kannattaa tehdä tarkasti sen mukaan missä haluaa asua ja millä hinnalla, koska tarjouksia tulee varmasti. Hyvä niksi on katsoa esim. metrolinja, jonka varrelta haluaa asunnon, ja sitten vain mainitsee sen hakemuksessaan. Facebookissa on myös ”Finnish People Living In London” niminen ryhmä, johon liittymistä kannattaa harkita. Osa ryhmän jäsenistä vaikuttaa täysin vajailta, mutta itseäni ainakin autettiin heti.


Toivottavasti näistä neuvoista on apua. Kommentteihin voit kertoa kuinka paskaksi vinkit osoittautuivat ja kuinka pilasin koko matkan.

Mukavaa reissua,

Prinssi

Huomaa kiinalaisen älypuhelimeni mahdollistama värin luonnollisuus.


St Paulin katedraalissa ei saa kuvata sisällä, joten voi liittää omaan loma-albumiisi tämän salaa ottamani kuvan.

4 kommenttia:

  1. Lennoista vielä sen verran, että jos nauttii takapuolen puutumisesta, ja pitää hyvää asiakaspalvelua pelkkänä turhana hössötyksenä, niin Lontooseen pääsee myös Turusta ja Tampereelta Ryanairilla. Halpa hinta, mutta kannattaa ottaa huomioon kaiken maailman lisämaksut + Stansteadiltä ja -ille liikkumiseen kuluva aika ja raha.

    Ja kiitoksia viihdyttävästä blogista! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olet täysin oikeassa. En maininnut Ryanairia, koska unohdin, ja koska se lopettaa lennot Turusta talven ajaksi, ja vähentää Tampereen lentoja (http://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/378588/Ryanair+keskeyttaa+kaikki+lennot+Turusta). Olen jättänyt Ryanairin väliin myös siksi, että kanssamatkustajat eivät ole ainoastaan köyhiä vaan myös Turusta tai Tampereelta. Jos kuolen paiskautumalla mereen 900km/h, en aio tehdä sitä em. seurassa.

      Näkisin, että "viihdyttävä" on tämän blogin yhteydessä aika paljon sanottu, mutta kiva, että olet jaksanut lukea.

      Poista
  2. Voi Kalle, täällä mä taas hihittelen sun jutuille. Erityisen omituisia katseita töissä sain lukiessani "näin pääset tunnelmaan" osion ansiosta.

    Voihan hyvin!

    Nina Tukholmasta

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Arvostan kaltaisesi kokeneen blogaajan kauniita sanoja.

      Tsemppiä sinnekin ja sylikaupalla rakkautta!

      Kalle Lontoosta

      Poista